Skip Navigation Links

ХДУ презентував стратегію дисемінації міжнародного проєкту DigiUni

Команда Херсонського державного університету, як лідер одного з робочих пакетів проєкту DigiUni «Цифровий університет – Відкрита українська ініціатива» великого міжнародного проєкту Erasmus+, презентувала проєкт Стратегії дисемінації. Це відбулось в рамках урочистої зустрічі – презентації проєкту DigiUni, аналогів за масштабами якого ще не реалізовували в Україні.

26 березня 2024 р.

Захід відбувся у змішаному форматі на базі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, який є головним координатором проєкту, що об’єднує 10 українських університетів-членів консорціуму, Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Українську асоціацію ІТ-професіоналів. Онлайн до заходу долучитись колеги із 7 закордонних університетів-партнерів та асоціацій країн-членів ЄС з Польщі, Франції, Німеччини, Іспанії, Чехії. Також до заходу доєднались представники асоційованих партнерів проєкту, а саме Української асоціації студентів, Українського науково-освітнього ІТ товариства, Асоціації європейських університетів та Технічно-інформаційної бібліотеки в Ганновері.

З вітальним словом до присутніх звернулися Володимир Бугров, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Олександра Гусак, керівниця Директорату Європейської та Євроатлантичної інтеграції Міністерства освіти і науки України, Ольга Будник, радниця, Уповноважений Президента України з питань Фонду Президента України на підтримку освіти, науки і спорту, Ярослава Діо, головна спеціалістка Департаменту цифровізації освіти Міністерства цифрової трансформації України, Світлана Шитікова, керівниця Національного Erasmus Office в Україні.

Сергій Бронін – проєктний менеджер КНУ імені Тараса Шевченка представив широкому загалу зміст й філософію проєкту, основні його етапи та передбачені результати.

"Під час зустрічі було обговорено особливості реалізації запланованої діяльності, що містяться у робочих пакетах проєкту. Представлені Стратегія управління, Стратегія дисемінації, План контролю якості та моніторингу, візуальна ейдетика та інформаційні ресурси, які розробляли партнери у робочих групах.

Символічно, що частину часу наші колеги, що перебувають у Києві, вимушені були провести в укритті: на столицю росіяни випустили ракети, лунали вибухи. Але робота не припинилась, адже сучасні цифрові технології вже впевнено увійшли у наше життя, а реалізація проєкту DigiUni дозволить нам на новий рівень вивести надання цифрових освітніх послуг.

Над проєктом Стратегії дисемінації ми працювали в рамках одного з робочих пакетів проєкту DigiUni, де ми є лідерами, а наші партнери - Львівський національний університет, Маріупольскій державний університет, Університет ім. Адама Міцкевича (Польща).

Вдячний команді Херсонського державного університету, яка була включена у процес, комунікувала з партнерами", – зазначив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Презентуючи проєкт Стратегії, він зазначив, що виходили з того, що не стратегія, а бажана поведінка людей створює додаткову вартість. У випадку революційних змін можна отримати або руйнування системи, або створення концептуальної зміни уявлення про інноваційну цифрову екосистему вищої освіти та сучасне інклюзивне цифрове освітнє середовище в закладах вищої освіти України.

"Проєкт DigiUni передбачає формування нового мислення і розуміння того, що без застосування нового інструментарію в освіті, особливо в умовах, в яких зараз опинилась Україна, ми не зможемо вирішити питання створення інноваційного цифрової екосистеми.

Головним викликом в реалізації дисемінації проєкту є суттєві протиріччя: в технологічному розриві поколінь, оскільки з одного боку частина академічної спільноти отримала освіту у 70х-80х роках та почали свою викладацьку кар’єру в 90х, та з іншого боку у тектонічних технологічних змінах, які сьогодні відбуваються. Це обумовлено інертністю академічної системи, яка, з одного боку, забезпечує наступність та стабільність, а з іншого - повинна відповідати сучасним трендам.

В цьому контексті яскравим прикладом є уявлення про те, як діти ХХ-го сторіччя відкривали вікна і те, як це роблять діти зараз", – підкреслив Олександр Співаковський.

Отже, філософія нашого проєкту стратегії це:

  • створення нового якісного уявлення людей про можливості цифрової освіти;
  • сприйняття нового підходу до надання освітніх послуг;
  • руйнування стереотипів і формування довіри до цифрової освіти/екосистеми;
  • відкриття горизонту можливостей для навчання та отримання практичних навичок;
  • сучасний підхід до потреб споживачів освітніх послуг;
  • розробка контенту який відповідає вимогам ринку праці;
  • можливості розвитку вмотивованих викладачів.

"У короткій презентації представили місію, візію, основні цільові аудиторії та інструменти комунікації, також на стадії розробки офіційний сайт. Вдячні партнерам за ремарки та поради, драфт Стратегії є у загальному доступі для партнерів, тому очікуємо на пропозиції.

Відбувся важливий діалог на рівні партнерів, які дозволяє сформувати спільну систему цінностей, зрозуміти наші дії на всіх етапах реалізації великого міжнародного проєкту Erasmus +", - відмітив Олександр Співаковський.

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу