Skip Navigation Links

Студентка ХДУ майже два роки знаходиться в полоні окупантів

Майже два роки перебуває в російському полоні студентка факультету психології, історії та соціології Херсонського державного університету Ірина Горобцова. Дівчину викрали з власної оселі у 2022 році в її день народження 13 травня. Її звинувачують нібито в шпигунстві.

29 березня 2024 р.

Весь цей час громадські організації, правозахисники та Херсонський державний університет звертаються в усі можливі інстанції, озвучують ситуацію з порушенням прав українки на всіх рівнях, щоб сприяти поверненню Ірини додому.

Як стало відомо, 28 березня мало відбутися перше засідання окупаційного «суду» у її справі. Про це повідомили мати Ірини Горобцової Тетяна Володимирівна та юристка Центру стратегічних справ Юлія Коваленко херсонському виданню “Вгору”.

Мати згадує, що у день викрадення Ірина стояла на балконі, вона була в жахливому стані та сказала: “Мамо це за мною приїхали”. До них у квартиру зайшли шестеро озброєних російських військових і ще п'ятеро чекало біля під'їзду.

“Їм не сподобалось у нас. Один із них (ред. військовий РФ) схопив український прапор, який висів на телевізорі й почав кричати: “У вас здесь гнездо”. Я зі сльозами благала не чіпати Ірину, але вони її вивезли в невідомому напрямку”, – розповіла Тетяна Володимирівна.

Після цього батьки писали запит до ФСБ й отримали відповідь, що нібито Ірині нічого не загрожує, але вона буде сидіти до кінця “СВО”.

Ірина два роки провела в СІЗО №2 в окупованому Сімферополі. За словами матері, за весь період її перебування в ізоляторі їй не присвоїли жодного статусу та навіть не завели справу з присвоєним номером.

Як зазначає юристка Юлія Коваленко, у цій справі дуже обмежена інформація.  Відомо, що в Ірини є два адвокати. Одного нібито призначили безплатного через Кримську адвокатську колегію, а правник, якого наймали родичі, не може до неї потрапити. Повідомлення про дату судового засідання сім'я Ірини отримала від адвокатів.

Варто зазначити, що досі в російському полоні перебувають дві студентки Херсонського державного університету: Ірина Горобцова та Ганна Єльцова. Обидві дівчини були викрадені з власних осель у 2022 році.

Ректор ХДУ Олександр Співаковський наголошує, що як наукова інституція ми розуміємо свою відповідальність перед суспільством, тому поставили собі на меті фіксувати історію спротиву, документувати події, які відбуваються під час повномасштабного вторгнення з нами та з Херсонщиною. Це наша місія, наш внесок у формування справжньої історії, а не міфів, якими з часом обростають події. При кожній нагоді, під час закордонних зустрічей та усеукраїнських заходів ми піднімаємо питання полону наших здобувачок, щоб привернути увагу до порушення прав українців.

У лютому 2023 року у Херсонському державному університеті за ініціативи ректора була розпочати робота над дослідницькою темою з вивчення проблем окупації Херсона під назвою «Окупація та визволення Херсона: Антонівський міст, Бузковий парк та героїзм цивільного спротиву», керівником якої став доктор історичних наук, професор кафедри історії, археології та методики викладання Олександр Черемісін.

11 листопада 2023 року було презентовано наукове видання, а пізніше видано першу частину «Літопису цивільного спротиву Херсона у вимірах повномасштабної агресії росії проти України у 2022 році».

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу